środa, 13 lutego 2013

Lemon rice

Ostatnio jedzac lunch w kuchni z kolezankami, jedna z nich miala pysznie przyrzadzony ryz. Okazalo sie,ze przygotowanie wcale nie wymaga wiele wysilku, a smak jest po prostu rewelacyjny!




Polecam serdecznie, a ponizej podaje przepis:

1 szklanka ryzu (najlepiej Basmati) - tutaj ryz kupuje sie sypki wiec zalozmy, ze proporcje sa na 2 torebki   sok z polowy cytryny 
2 lyzki oleju 
1/2 lyzeczki ziaren musztardy
1/2 lyzeczki kurkumy
Asafoetida- ok, ok wiem,ze pewnie trudno bedzie o to w Polsce wiec mozecie dodac szczypte   mielonego czosnku - ta przyprawa zastepuje w Indiach czosnek i cebule- takie 2 w 1..
okolo10 lisci curry
1 cala czerwona suszona papryczka chilli albo 1 swieza zielona papryczka chilli
1/2 szklanki orzeszkow ziemnych
sol (do smaku)
Mozna dodac wiorki kokosa (dla tych lubiacych zabawe smakiem)

Przepis:
Ryz ugotowac.
Podgrzac olej (najlepiej w wiekszym naczyniu, gdyz potem wsypiemy tu ryz). Dodac ziarnka musztardy, asafoetida, liscie curry i orzeszki i smazyc, az orzeszki sie zarumienia. Dodac drobno pokrojona papryczke i kurkume. Na sam koniec do naczynia wsypac wczesniej ugotowany ryz, dosolic i dodac ewentualnie kokos do smaku.
Na samym koncu powstala mieszanke nalezy skropic sokiem z cytryny i dobrze wymieszac. Jeszcze razem chwile pogotowac aby aromaty sie polaczyly. Serwowac na cieplo.

Smacznego! :)
M-ka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

About

Translate

Blogger templates

Follow us at FB